Do čtvrteční stávky se zapojí studenti z desítek středních škol v metropoli.

PRAHA – 14. 3. 2018 – Pražští studenti z desítek středních škol v metropoli se ve čtvrtek v poledne zapojí do výstražné stávky. Akce má za cíl vyzvat nejvyšší veřejné činitele k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. K účasti na stávce vyzývá i předseda Středoškolského sněmu hlavního města Prahy Dominik Duchek. Pražská radní pro školství Irena Ropková (ČSSD) akci podpořila.

Ve čtvrtek v poledne vyjdou studenti z desítek pražských veřejných a soukromých škol do ulic, aby formou výstražné stávky vyzvali nejvyšší veřejné činitele, jmenovitě prezidenta republiky, předsedu vlády a Parlament České republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot, rovnosti před zákonem a dalších institutů demokratického právního státu. „Normalizace lži a absence základní odpovědnosti mají pro náš stát destruktivní následky a kategoricky je odmítáme,“ píše se ve výzvě, ke které se ve čtvrtek chystají připojit pražští studenti. O oficiální událost na sociální síti Facebook projevilo zájem přes jedenáct tisíc lidí.

K účasti na stávce vyzval pražské studenty i Středoškolský sněm hlavního města Prahy, jehož cílem je podporovat veřejnou angažovanost a posilovat prvky aktivního občanství u mladé generace. „Přestože většina studentů středních škol ještě nemá volební právo, i tak vnímá velmi negativně současnou politickou kulturu reprezentovanou dvěma nejvýznamnějšími představiteli státu. Na každém stupni školy jsou nám od mala vštepovány principy chování a slušnosti, které dnes, z velké míry právě kvůli těmto ústavním činitelům, naprosto vymizely. Čtvrteční výstražnou a poklidnou stávkou chceme upozornit na to, jak moc nesouhlasíme se současnou situací.“ uvedl předseda pražského středoškolského sněmu a student Gymnázia Arabská Dominik Duchek. „Rád bych jménem středoškolského sněmu, který zastupuje tisíce studentů pražských veřejných i soukromých středních škol, vyzval všechny mladé lidi, kterým není osud naší země lhostejný, aby se nebáli veřejně vyjádřit svůj názor,“ dodává.

Akci podpořila i pražská radní pro školství Irena Ropková. „Dlouhodobě usiluji o to, aby pražští studenti projevovali zájem o veřejné dění a usilovali o aktivní participaci na formování veřejných politik. Ráda bych touto cestou vyzvala všechny školy v hlavním městě, aby svým studentům umožnily dobrovolnou účast na výstražné stávce a využily této příležitosti k upevnění zájmu mladé generace o politiku,“ vysvětluje. Stávku podle ní lze využít i ve výuce. „Studenti by měli znát svá politická práva, mezi něž patří i právo shromažďovací a právo na svobodu projevu,“ dodává.

Za vzorový označuje radní Ropková přístup Gymnázia Českolipská. „Podle mých informací proběhlo jednání velmi korektně, studenti projevili o akci zájem, označili ze svého středu odpovědnou studentku a ředitelka jim vyšla vstříc. Studenti se zavázali dodat seznam účastníků stávky, zletilí studenti si vyplnili žádost o uvolnění z výuky a nezletilí donesli souhlas rodičů s účastí. Absence bude omluvena po dobu jedné vyučovací hodiny, škola navíc před budovou vyhradila prostor pro konání protestní akce,“ uvedla radní.

Blogy