Štafeta JAVOŘÍČKO-Včelákov-LEŽÁKY-LIDICE proběhne i Prahou

V letošním roce si připomeneme tragická výročí – 75 let od vyhlazení Lidic a Ležáků i zničení Javoříčka v posledních válečných dnech a povraždění většiny jeho obyvatel. Součástí vzpomínky je i tradiční štafetový běh z Javoříčka do Lidic. Jedna ze zastávek 29. ročníku běhu bude v Praze na Staroměstské radnici, kde zástupci magistrátu předají účastníkům běhu památeční stuhy.

dolinek-006.jpg

Je mi velkou ctí, že jsem mohl této akci udělit záštitu za hlavní město Prahu a symbolicky se tak připojit ke vzpomínce na tragické události, které se odehrály během 2. světové války. V úctě k obětem, ale i jako memento pro příští generace, je naší povinností nezapomenout a předávat dál poselství o hrůzách minulosti, aby se již nikdy neopakovaly,“ řekl náměstek primátorky pro oblast dopravy, sportu a volného času Petr Dolínek.

Tradiční štafetový běh vyběhne od památníku v Javoříčku v pátek 9. 6. ve 12.30 hodin. Slavnostní předání stuh v Praze se odehraje v sobotu 10. 6. v 7.15. V Lidicích bude následně štafetová kytice položena při slavnostním pietním aktu vybranými běžci po 10. hodině.

Sportovní partnerkou štafety je světová rekordmanka v běhu na 800 metrů Jarmila Kratochvílová, která rozbíhá štafetu z Ležáků. Nejstarším účastníkem je devadesátiletý veterán Jiří Soukup z Hradce Králové, nejmladším devítiletý Filip Pavliš z atletické přípravky ve Slatiňanech.

zdroj: http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/stafeta_javoricko_vcelakov_lezaky_lidice.html

Blogy